Zrenjanin – fabrika

Zrenjanin – Fabrika – Fabrika Veliki Bečkerek – Zrenjanin – Fabrika

Sledeća železnička stanica grada, Veliki Bečkerek-Fabrika, postavljena je početkom XX veka, 1912. godine na izlazu prema Sečnju, tj. kod tada izgrađene šećerane i podignuta je za potrebe okolne industrijske zone.[1] Ovde su imale stajalište sledeće linije: 841 Veliki Bečkerek – Pančevo, 843 Veliki Bečkerek – Sečanj – Vršac i 849 uskotračna pruga Veliki Bečkerek – Žombolj.

Originalan projekat ove stanice se ne čuva među planovima uskotračne pruge, jer je tek 1912. godine izgrađena, i možda se nalazi u sklopu projekata neke druge linije, međutim njene arhitektonske vrednosti su pretežno sačuvane do danas. Dimenzije prijemne zgrade na ovoj stanici simbolizuju značaj industrije i opšteg razvoja grada u to vreme.

O ovoj zgradi ne postoje poznate fotografije ili razglednice, koje su snimljene u periodu pre Drugog svetskog rata, zato se ne zna, kako je originalno izgledala. Ne može se sa sigurnošću tvrditi da li je građevina realizovana po nekom tipsku projektu, ili je rađena po posebnom planu, ni to, da li je u nekom trenutku dograđena. Prijemna zgrada ima jedno prizemno telo, paralelno sa šinama, i na sredini, normalno na osnovno telo zgrade, ubačeno je jedno jednospratno krilo sa tri ose, upravno na prugu. Prepoznaju se elementi, karakteristični za arhitekturu železničkih stanica, tj. imitacija kamena na uglovima i oko otvora, kao i kružni prozor. Prema šinama, ispred cele dužine građevine se nalazi nadsrešnica, koja je verovatno kasnije dograđena.

Pre ulaska na samu stanicu, nalazi se jedna mala čuvarnica, koja ima samo jednu prostoriju. Tačan opis pomoćnih objekata stanice nije pronađen.

S obzirom na to, da je Zrenjanin do početka tranzicije, odnosno do 1990-ih godina bio značajan industrijski centar, ova stanica nije izgubila svoju prvobitnu namenu i uprkos teškim vremenima, i još uvek postoji i funkcioniše pod imenom Zrenjanin-Fabrika.

[1] Magyarország vasútállomásai és vasúti megállóhelyei – http://www.vasutallomasok.hu/cikk.php?id=137 (06.09.2016.)

Arhivski materijal

Izvor: Arhiv Vojvodine F 38 kutija 31-32